Pateballetjes op eikebladsla

4 personen

Voorgerecht koud

 

Ingrediënten :

  • 150 gram roompate
  • 25 gram boter
  • 2 eetlepel rode port
  • ( versgemalen ) peper
  • 3 sneetjes donker roggebrood
  • 1 eetlepel rode wijn azijn
  • 3 eetlepel (zonnebloem) olie
  • 1 theelepel vloeibare honing
  • 3 druppels tabasco
  • 1 theelepel mosterd
  • zout
  • ½ krop eikebladsla
  • 12 met piment gevulde groene olijven
  • 6 kerstomaatjes

 

Bereidingswijze :

 

Van pate vetrandje afsnijden en in blokjes snijden. Pateblokjes overdoen in kom.

In steelpan boter smelten ( niet bruin laten worden ). Iets laten afkoelen en teovoegen aan pate.

Port erdoor roeren en blijven roeren tot het een mooie gladde massa is.

Royaal op smaak brengen met peper. In koelkast patemengsel in ca. 2 uur laten opstijven.

 

In een diep bord sneetjes roggebrood verkruimelen. Pate in 10 porties verdelen en met vochtige hand tot balletjes rollen. Balletjes door roggekruim wentelen zodat ze aan alle kanten royaal met roggekruim bedekt zijn. Tot gebruik in koelkast zetten.

 

In kommetje azijn, olie, honing, tabasco, mosterd en ½ theel. zout tot sausje roeren. Tot gebruik afgedekt bewaren.

 

Eikebladsla wassen, droogslaan en in grove stukken scheuren. Overdoen in ruime kom.

Sausje nogmaals doorroeren en door sla scheppen. Pateballetjes met ( natgemaakt ) scherp mes halveren.

Olijven en kesrtomaatjes halveren. Sla over vier borden verdelen. Op elk bordje vijfhalve pateballetjes leggen. Garneren met kerstomaatjes en olijven.