Gefrituurd bakje gevuld met garnalen en vruchtjes

4 personen

Voorgerecht koud

 

Ingrediënten :

  • 50 gr gula jawa ( javaanse suiker ) of bruine suiker
  • 2 theelepel keukentamarinde ( asam, potje )
  • ¼ theelepel sambal oelek
  • ½ eetlepel ketjap manis
  • ½ appel ( granny smith )
  • ½ eetlepel citroensap
  • ¼ kleine komkommer
  • ½ mango
  • 50 gr tauge
  • 150 gr hollandse garnalen
  • 8 filodeeg vellen

 

Bereidingswijze :

 

Boven pan gula jawa in kleine stukjes verbrokkelen. 1 Eetlepel warm water erdoor roeren.

Op laag vuur al roerende gula jawa laten smelten. Van het vuur nemen.

Keukentamarinde, sambal en ketjap erdoor roeren.

Appel schillen en klokhuis verwijderen. In stukjes snijden. Besprenkelen met citroensap.

Komkommer schillen. In lengte halveren. Met theelepel zaadjes eruit scheppen. In stukjes snijden.

Mango schillen. Vruchtvlees rondom pit afsnijden. Mango in reepjes snijden.

In zeef tauge wassen en goed laten uitlekken.

In kom doen: appel, komkommer, mango en tauge. Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.

In zeef garnalen onder koud water afspoelen. Laten uitlekken en met keukenpapier droogdeppen. Tot gebruik afgedekt in de koelkast zetten.

 

Op aanrecht keukenpapier uitspreiden. In frituurpan olie verhitten tot 180 graden.

Van alle kanten van de filodeeg vellen een reep van ± 2 cm afsnijden zodat vellen van 17x17cm ontstaan. ( afgesneden repen worden niet gebruikt )

4 vellen uitspreiden. Op elk vel nog een vel leggen zo dat de hoekjes  elkaar nergens raken ( zie tekening ).

2 velletjes op schuimspaan leggen en in olie laten glijden. Met juslepel direct het midden van velletjes naar beneden drukken zodat “bakje” ontstaat. ( zie tekening). Op keukenpapier laten uitlekken. Op zelfde manier de andere 3 ook frituren.

 

Garnalen voorzichtig door vruchtenmengsel scheppen. Sausje doorroeren ( als sausje gestold is, nog ½ eetl. Koud water erdoor roeren. Sausje over vruchten-garnalenmengsel schenken. Voorzichtig door elkaar scheppen. Op 4 borden bakjes zetten. Vruchten-garnalenmengsel over de bakjes verdelen.