Gamba torrentje

 

4 personen

Voorgerecht

Hollands

 

Ingrediënten:

  • 1 galia meloen
  • 8 sprietjes bieslook, gesneden
  • Paar takjes dille voor garnering

 

Voor de kletskop:

  • 60 gram poedersuiker
  • 30 gram sesamzaadjes
  • 20 gram jus d’orange
  • 20 gram bloem
  • 15 gram boter

 

Voor de soja olie:

  • 3 eetlepels ketjap manis
  • 1 eetlepel sesam olie
  • 3 eetlepels zonnenbloemolie
  • 1 eetlepel gembersiroop
  • 1 theelepel gehakte gember ( potje )

 

Voor de curry:

  • ½ dl mayonaise
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 1 theelepel gehakte gember ( potje )
  • ¼ sjalotje, fijn gesneden
  • ¼ teentje knoflook, fijn gesneden
  • 1 eetlepel zonnenbloemolie
  • 1 eetlepel gembersiroop
  • 1 theelepel Patak indiase kerriepasta mild

 

Voor de gamba’s:

  • 12 gamba’s
  • 50 gram paneermeel
  • Peper
  • Zout
  • 25 gram bloem
  • 1 ei

 

Bereidingswijze:

 

Boor met een klein lepeltje of meloenboor 5 meloenbolletjes per persoon uit de meloen.

Bak het sjalotje, de knoflook, de gember, de kerrie en de kerriepasta in de olie. Laat dit afkoelen, meng de mayonaise en de gembersiroop er door heen en pureer het geheel met de staafmixer.

Kook de ketjap manis samen met de gember en gembersiroop. Laat het iets in koken.

Laat het iets afkoelen en voeg de sesam olie en zonnenbloemolie toe.

Meng voor de kletskop, de poedersuiker, sesamzaad en bloem door elkaar en voeg de jus d’orange en gesmolten boter toe. Laat het geheel goed afkoelen. Zet het eventueel even in de koelkast.

Maak bolletjes van het beslag ter grootte van de meloenbolletjes en druk deze plat. Bak deze op bakpapier in de oven bij een temperatuur van 160 graden ca. 20 minuten.

Laat ze daarna afkoelen en haal ze voorzichtig van het bakpapier.

De gamba’s pellen, de kop eraan laten en het darm-kanaal verwijderen.

Doe door de bloem wat peper en zout. Gebruik alleen het wit van het ei. Klop deze ligt op.

Doe de garnaal door de bloem, dan door het eiwit en daarna door de paneermeel. Herhaal dit met de rest van de garnalen.

Zet ondertussen het frituur aan.

Maak het bord mooi op met het currymengsel en de sojaolie. ( zie plaatje )

Strooi hierop de gesneden bieslook.

De bolletjes meloen in het midden van het bord verdelen, zodat de kletskop hierop steunt vindt.

De gamba’s frituren op 180 graden. Garneer met een takje dille.