Zoervleisch uit Limburg

2 personen

Hoofdgerecht

Hollands

 

Ingrediënten:

 

  • 500 gram runderlappen
  • 2½ eetlepel rode wijn azijn
  • 125 ml water
  • 2 laurierblaadjes
  • 4 kruidnagels
  • pond uien ( 1 ui gesnipperd en de rest in ringen )
  • 3 plak ontbijtkoek ( wiegen ketelapper )
  • 75 gram boter
  • ½ eetlepel bruine suiker
  • 1 eetlepel appelstroop
  • 1 runderbouillonblok
  • zout en peper naar smaak

 

Bereidingswijze:

 

12 uur laten marineren.

Snijd de runderlappen in dobbelstenen. En snij 1 ui fijn.

Roer in een kom azijn en water door elkaar. Voeg laurierblaadjes, kruidnagels en de gesnipperde ui toe. Leg het vlees in de marinade schep het af en toe om en laat vlees in de koelkast ca. 12 marineren.

 

Haal het vlees uit de marinade en laat het goed uitlekken. ( marinade NIET weggooien )

Snij de andere uien in ringen. Snijd de ontbijtkoek fijn.

 

Verhit de helft van de boter in een braadpan en bak hierin de ui ringen ca. 10 minuten. Voeg halverwege de baktijd de bruine suiker en appelstroop toe. Roer dit goed door de ui ringen. Schep het uienmengsel na 10 minuten uit de pan.

Verhit de rest van de boter en braad het vlees met de gesnipperde ui snel aan alle kanten aan.

Giet de marinade bij het vlees en eventueel nog wat water tot het vlees voor driekwart onder staat.

Voeg de gebakken uien, de ontbijtkoek en het bouillonblokje toe. Stoof het vlees op een laag pitje in ca. 3uur gaar. Mag ook langer komt de smaak ten goede.

Lekker met Vlaamse frieten en frisse sla.