Mediteraanse aubergineschotel met tomaat
2 personen
Hoofdgerecht
Mediteriaans
Ingrediënten:
- 2 aubergines, in dunne lange plakken
- Zout en vers gemalen peper
- 200 ml zonnenbloemolie
- 2 uien, gesnipperd
- 4 teentjes knoflook, gesnipperd
- 300 gram gehakt
- 1 eetlepel oregano
- Mespunt kaneel
- 1 theelepel koriander ( ketoembar )
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 blikje tomatenpuree
- 1 blik tomatenblokjes
- 1 vleesbouillonblok
- 100 gram geraspte kaas
Bereidingswijze:
Snijd de aubergines in de lengte in gelijkmatige plakken van een ½ cm dik.
Bestrijk de plakken aan beide kanten met olie, bestrooi licht met zout en leg ze naast elkaar in een enkele laag op een groot bord. Leg er een vel plastic folie op en dan weer een laag aubergine plakken. Dek af met plastic folie, leg er een plank op met wat gewicht ( een paar blikken bijvoorbeeld ) en laat ze 30 minuten zo staan.
Op deze manier wordt het vruchtvlees van de aubergine zacht en kun je de plakken beter grillen.
Bak de aubergine plakken aan beide kanten bruin in een grilpan ( geen olie gebruiken ) en laat ze uitlekken op keukenpapier.
Verwarm de rest van de olie en fruit hierin de ui en knoflook circa 3 minuten.
Voeg gehakt, zout, peper, oregano, bouillonblok en de rest van de specerijen toe en roerbak alles bruin.
Voeg de tomatenpuree toe en fruit even mee. Voeg als laatste de tomatenblokjes toe, roer om en laat de saus aan de kook komen en in circa 15 minuten op lage stand garen.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Bekleed de ovenschaal met een paar plakken aubergine en schep hier een deel van de saus op.
Vul de schaal zo laag voor laag met de aubergine en saus en eindig met de geraspte kaas.
Bak de schotel in circa 20 minuten mooi bruin.
Lekker met krithiraki ( risoni ) en tzaziki.