Coq au vin

4 personen

Hoofdgerecht

 

Ingrediënten :

 

  • 6 sjalotjes
  • 1 bakje champignons
  • 4 eetlepels bloem
  • 4 kippenbouten
  • zout
  • peper
  • 1 laurierblaadje
  • 2 takjes tijm
  • 1 takje rozemarijn
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 100 gram magere spekreepjes
  • 3 eetlepels cognac om te flamberen
  • ½ liter rode wijn
  • 2 teentjes knoflook

 

Bereidingswijze :

 

Sjalotjes pellen en in vieren snijden. Champignons schoonvegen met keukenpapier. Bloem op bord strooien. Kippenbouten bestrooien met zout en peper en door bloem wentelen. Laurierblaadje, thijm en rozemarijn met touwtje bij elkaar binden.

In braadpan olie verhitten. Sjalotjes, spekreepjes en champignons in ca. 4 minuten bruin bakken. Met schuimspaan op bord scheppen. Kippenbouten in bakvet in ca. 10 minuten rondom bruinbakken. Cognac toevoegen en flamberen. PAS OP NIET ONDER DE AFZUIGKAP FLAMBEREN.

Wijn langs rand van pan erbij schenken. Kruiden, hele knoflook, zout en peper naar smaak toevoegen. Aan de kook brengen en met deksel schuin op pan kip ca. 1 uur zachtjes stoven.

Champignonmengsel toevoegen aan kip en nog ca. 20 minuten meestoven. Intussen schaal voorverwarmen. Kip in warme schaal leggen en warmhouden.

Stoofvocht op hoog vuur ca. 5 minuten inkoken tot lichtgebonden saus ontstaat. Kruiden en knoflook uit saus nemen. Saus over kip scheppen.

Serveren met stokbrood en gemende sla. 

 

Tip: Ook lekker met witte wijn i.p.v. rode wijn