Boeuf Bourguignon

2 personen

Hoofdgerecht

Frans

 

Ingrediënten:

 

  • 400 gram rundvlees of magere runderlappen
  • 75 gram winterwortel
  • zout
  • peper
  • 100 gram magere spekblokjes
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 40 gram boter
  • 3 dl rode wijn
  • 2 eetlepels bloem
  • ½ vleesbouillon tablet
  • ½ theelepel tijm
  • 1 teentje knoflook
  • ½ bakje champignons
  • 3 takjes peterselie
  • 150 gram kleine uien
  • 1 eetlepels tomatenpuree
  • 1 eetlepel vieux of cognac
  • maizena

 

Bereidingswijze:

 

Uien pellen en in stukken snijden. Wortel schrappen en in stukken snijden.

Vlees in blokjes snijden van 2 x 2 cm. Bestrooien met zout en peper. In een braadpan olie en 25 gram boter verhitten, hierin spek en uien ca. 5 minuten bakken. Af en toe omscheppen. Met een schuimspaan de spek en ui uit de apn nemen en op een bord scheppen.

Aan bakvet, vlees toevoegen en in ca. 5 minuten rondom bruin bakken.

In een steelpan wijn verwarmen. Over het vlees bloem strooien. Toevoegen 1 dl warm water, wijn, ui, spek, wortel, bouillontablet, tomatenpuree, vieux en tijm. Knoflook pellen en erboven uitpersen.

Met deksel op de pan vlees in ca 2 uur gaar stoven.

In tussen met keukenpapier champignons schoonvegen. Grote champignons halveren. Peterselie fijnknippen. In een koekenpan de rest van de boter verhitten. Champignons in ca 5 minuten goudbruin bakken. Door het vleesmengsel roeren. Op smaak brengen met zout en peper. Eventueel met maizena de stoofpot dikker maken.

Garneren met peterselie. Serveren met pasta of stokbrood en frisse sla.