Romige mosselsoep

4 personen

Soep

 

Ingrediënten:

  • 1 kg verse mosselen, schoongemaakt
  • 2 dl droge witte wijn
  • 1 ui, fijngesneden
  • 1 kleine prei, in ringen
  • 1 wortel, in blokjes
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 teentje knoflook, fijngesneden
  • 3 tomaten, ontveld en in stukjes
  • 1 bouquet garni : ( 1 takje tijm, 1 laurierblaadje en 2 takjes peterselie samengebonden )
  • 5 dl visfond
  • zout
  • peper
  • 20 saffraandraadjes
  • 1½ dl crème fraiche
  • ¼ slagroom
  • 1 eetlepel verse tijmblaadjes

 

Bereidingswijze:

 

Kook de mosselen samen met 1 dl wijn 4-5 minuten in een dichte pan tot alle mosselen open zijn. Schud de pan regelmatig. Laat de mosselen iets afkoelen en neem ze uit de schelp.  ( Houd een paar mosselen met schelp achter als garnering).

Zeef het kookvocht en schenk een deel hiervan over de mosselen tot ze onder staan, zo drogen ze niet uit.

Bak de ui, prei en wortel 5-10 minuten op zacht vuur in de olie.

Voeg knoflook, tomaat, bouquet garni, 1 dl wijn, visfond en 3 dl water toe.

Breng alles aan de kook en schep het schuim regelmatig weg. Voeg daarna zout en saffraan tor en kook de soep afgedekt circa 20 minuten op zacht vuur.

Roer de crème fraiche erdoor, breng de soep weer aan de kook en breng op smaak met zout en peper.

Voeg als laatste de mosselen ( met kookvocht ) toe.

Garneer de soep met een toefje slagroom zonder suiker en tijmblaadjes.