Kerststol

10 personen

Lunchgerecht

Hollands

 

Ingrediënten:

 

  • 200 gram krenten
  • 200 gram rozijnen
  • 4 eetlepels rum
  • 1 pak witbroodmix
  • 1,5 dl lauw water
  • 1,5 dl lauwe melk
  • 25 gram boter
  • 2 zakjes vanillesuiker ( ca. 20 gram )
  • 1 theelepel citroenrasp
  • 50 gram gepelde walnoten, grofgehakt
  • 50 gram gepelde blanke hazelnoten
  • 1 eiedooier
  • 200 gram amandelspijs
  • Poedersuiker voor de garneering

 

Bereidingswijze:

 

Week de krenten en de rozijnen in de rum.

Meng water, melk, boter, vanillesuiker en citroenrasp door de witbroodmix. Kneed hiervan een soepel deeg. Laat het deeg, afgedekt met plasticfolie of een vochtige doek, 10 minuten rijzen op een warme plaats.

Voeg dan de krenten en rozijnen die even door de bloem zijn gehaald, en de noten toe en kneed het deeg nog even door.

Meng de losgeklopte eidooier door de amandelspijs.

Rol het deeg uit tot een lap van ca. 20 x 30 cm en leg het op een ingevette bakplaat.

Leg een rolletje amandelspijs van iets minder dan 30 cm in het midden van het deeg. Vouw één kant van de deeglap in de lengte over de amandelspijs zodat de onderkant van het deeg iets oversteekt. Druk het deeg voorzichtig op elkaar.

Laat het, afgedekt met plasticfolie, op een warme plaats 20 minuten narijzen. Verwarm de oven voor op 190°C. ( als deze graden stand niet op de oven zit dan op 180 graden )
Bestrijk de bovenkant van het deeg met water.

Schuif de bakplaat iets onder het midden in de oven en bak de kerststol in ca. 40 – 45 minuten gaar en bruin.

Leg het brood op een rooster. En laat deze onder een theedoek afkoelen.

Strooi voor het serveren poedersuiker over het brood.