Kabeljauw en regenboogforel met mierikswortelsaus

4 personen

Hoofdgerecht vis


 

Ingrediënten :

 

  • 4 bosuitjes
  • 1 winterpeen
  • 1 pot visfond ( 380 ml )
  • 1 á 2 eetlepels witte wijn
  • ½ eetlepel witte peperkorrels
  • ½ zakje verse dille
  • 2 eetlepels mierikswortel (potje kuhne)
  • 1 bekertje creme fraiche
  • zout
  • peper
  • 30 gram bloem
  • 200 gram kabeljauwfilet
  • 200 gram regenboogforelfilet
  • 50 gram boter

 

Bereidingswijze :

 

Bosuitjes schoonmaken. Bosuitjes in dunne reepjes snijden. Reepjes in stukjes van ca. 4 cm snijden en tot gebruik in koelkast leggen. Rest van bosuitjes in ringetjes snijden.

Wortel schoonmaken en wassen. 1 stuk van ca. 4 cm eraf snijden en in blokjes snijden. Rest van wortel met kaasschaaf in dunne repen schaven en vervolgens in luciferdunne reepjes snijden. Wortelreepjes tot gebruik afgedekt in koelkast leggen.

In pan fond met witte wijn, bosuiringetjes, wortelblokjes, peperkorrels en 2 takjes dille aan de kook brengen. Onafgedekt in ca. 12 minuten op middelhoog vuur tot de helft laten inkoken. Fond boven steelpan door zeef schenken. Mierikswortel en creme fraiche erdoor roeren en ca. 5 minuten laten inkoken tot een licht gebonden saus ontstaat. Op smaak brengen met zout en peper.

Op plat bord bloem, zout en peper mengen. Kabeljauw en forel in repen van ca. 4 cm snijden.

Vier borden voorverwarmen. Visrepen door bloem wentelen, zodat alle kanten bedekt zijn met bloem. Kabeljauw en forel op apart bord leggen.

In koekenpan met anti-aanbaklaag 25 gram boter verhitten en kabeljauwrepen voorzichtig in ca. 3 minuten rondom lichtbruin bakken. Halverwege voorzichtig keren, zodat repen niet breken. Kabeljauwrepen voorzichtig op plat bord leggen en warm houden onder aluminiumfolie.

In de koekenpan 15 gr boter verhitten en forelrepen op dezelfde manier bakken. Op bord leggen en warmhouden onder aluminiumfolie.

Intussen in pan rest van boter smelten. Bosui- en wortelreepjes erdoor scheppen en afgedekt in ca. 4 minuten zachtjes gaar smoren.

Mierikswortelsaus op zacht vuur opnieuw verwarmen. Saus over borden verdelen. In midden wortel-bosuimengsel erop scheppen. Visrepen eromheen leggen. Garneren met toefje dille. Lekker met krieltjes of tagliatelle.