Patat

 

4 personen

Bijgerecht

Hollands

 

Ingrediënten:

  • 10 grote aardappels
  • zout
  • frituurolie

Bereidingswijze:

 

Verhit de frituurolie tot 180 graden om de patat voor te bakken.

 

Schil de aardappelen. Was ze.

Snij daarna de aardappels met de patatsnijder.

Of als men die niet heeft ,snijd ze dan eerst in plakken en daarna in staafjes van ongeveer een centimeter dik

 

Zet de patat een half uurtje in water met wat zout. Spoel daarna de patat na.

Zet grote pan op met water. Zodra het water kookt, de patat toevoegen en kook de patat ca. 5 minuten.

Giet de patat af en laat ze op een schone theedoek verspreid uitdampen zodat ze helemaal droog worden en zijn afgekoelg.

 

Bak de patat in twee porties, in circa 5 minuut gaar maar niet bruin.

Schud ze in die tijd een paar keer om, zodat ze niet aan elkaar gaan plakken.

Doe ze in een vergiet die bekleed is met een laagje keukenpapier om het overtollige vet te absorberen.

Laat de voorgebakken patat iets afkoelen.

( Wilt u ze nu invriezen, laat de patat dan helemaal afkoelen en vries ze per portie in. )

Verhit de frituurolie op 180 graden en bak de patat per portie mooi bruin en schud ze in die tijd een paar keer om.

Schep de patat in een voorverwarmde schaal en schud ze om met wat zout.

 

Tip:

Snijdt u de patat niet met de hand maar met de patatsnijder, dan moet u  er rekening mee houden dat op die manier de aardappelcellen worden gekneusd waardoor de patat veel vet opneemt.

Met de hand gesneden patat zijn dan ook mooier, gladder, lekkerder en gezonder.