Gepofte aardappels in de magnetron

4 personen

Bijgerecht

Hollands

 

Ingrediënten:

 

  • 4 grote aardappels
  • 4 stukken aluminumfolie

 

Bereidingswijze:

 

Boen de aardappels goed schoon onder koud stromend water en dep ze droog.

Prik hier en daar de schil in met een vork of satéprikker.

Leg de aardappels op een bord of een stuk keukenpapier.

Laat ze onafgedekt, 3 tot 4 minuten per aardappel, op vol vermogen ( ca. 700 Watt ) bijna gaar worden. Keer ze halverwege.

Wikkel de aardappels in de folie en laat ze nog 10 minuten nagaren.

 

Snijd de aardappelen aan de bovenzijde open. Druk de aardappelen iets verder open, trek de schil ietsje los en verdeel de vulling erover.

Lekker met diverse vullingen:

 

Kruidenroom:

  • 125 ml zure room
  • ½ theelepel mosterd
  • 1 eetlepel gehakte bieslook
  • 1 eetlepel gehakte peterselie
  • peper en zout
  • 1 teentje geperste knoflook
  • gedroogde bacon stukjes

 

Tonijnmayonaise:

  • klein blikje tonijn
  • 2 gehakte lente-/bosuitjes
  • 6 eetlepels mayonaise
  • peper en zout
  • 2 eetlepels citroensap

 

Tonijncreme:

  • 1 blikje tonijn in water, uitgelekt
  • 125 ml zure room
  • 1 eetlepel geraspte mierikswortel
  • 2 zoet-zure augurken fijn gehakt

 

Blauwaderkaas:

  • 100 gram blauwaderkaas ( Danish blue ) fijn gekruimeld
  • 2 eetlepels fijngeknipte bieslook
  • zout en peper
  • 75 gram Griekse yoghurt ( of mayonaise )

 

Ketjapmayonaise:

  • 4 eetlepels mayonnaise
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 1 sjalotje heel fijn gesneden
  • 1 eetlepel fijn genipte peterselie

 

Tips:

 

* Aardappels poffen in de oven: bestrijk de ingeprikte aardappels met gesmolten boter of olie,      leg ze in een oven van 200 graden op de bakplaat en laat ze in 50-60 minuten garen.

 

* Aardappels poffen op de BBQ: verpak de aardappels afzonderlijk in aluminiumfolie. Leg ze op het rooster of in de as van de barbecue en gaar ze in 30 minuten.