Tournedos met gepofte knoflook en rode portjus

4 personen

Hoofdgerecht

Hollands

 

Ingrediënten:

 

  • 2 bollen knoflook
  • Zeezout
  • olijfolie
  • 4 tournedos van ca. 125 gram
  • 3 eetlepels koude boter
  • 50 ml rode port

 

Bereidingswijze:

 

Verwarm de oven voor op 160 graden. Snijd de bollen knoflook doormidden en leg deze in de aluminiumfolie. Besprenkel met olijfolie en strooi wat zeezout erover. Vouw het folie dicht als een pakketje. Leg het pakketje circa 40 minuten in de oven tot de teentjes zacht zijn. Laat tot verder gebruik in het pakketje zitten.

Neem ondertussen het vlees een half uur van te voren uit de koelkast om op temperatuur te komen. Bestrooi het vlees rondom met zout en peper.

Verwarm twee eetlepels van de in een koekenpan tot de boter bruist en bak hierin de tournedos om en om in circa 3 minuten per kant mooi bruin. Neem het vlees uit de pan en houd warm in aluminiumfolie.

Blus de boter af met de port en laat snel op hoge stand 2 minuten inkoken.

Klop er van de warmtebron af de laatste koude boter door om de jus te binden en leg het vlees er nog een minuut in terug.

Serveer het vlees met een lepel van de jus en de halve bol knoflook die op het bord uitgedrukt kan worden in de jus.

Lekker met aardappelgratin en gekarameliseerde rode ui.