Tournedos met gekonfijte sjalotjes

2 personen

Hoofdgerecht vlees

 

Ingrediënten:

 

  • 250 gram sjalotjes
  • 50 gram boter
  • 1 eetlepel bruine suiker
  • ½ theelepel rozemarijn
  • 1 laurierblaadje
  • 1 eetlepel rode wijn azijn
  • ½ dl rode port
  • Zout
  • Peper
  • 2 tournedos
  • 1dl vleesfond
  • 1 eetlepel cranberry compote

 

Bereidingswijze:

 

Sjalotjes pellen en grote exemplaren halveren. In een pan met dikke bodem helft van boter verhitten. Sjalotjes in ca. 5 minuten al omscheppend licht bruin bakken.

Basterd suiker toevoegen en al roerend in ca. 2 minuten laten smelten.

Rozemarijn, laurier, azijn en port erdoor roeren en aan de kook brengen.

Sjalotjes afgedekt ca. 25 minuten zachtjes laten sudderen, af en toe omscheppen, en onafgedekt in ca. 3 minuten zachtjes inkoken tot stroperig mengsel.

Op smaak brengen met peper en zout.

 

Sjalotjes op laag vuur in ca. 5 minuten opnieuw verwarmen.

Intussen tournedos droogdeppen met keukenpapier.

In koekenpan rest van boter verhitten. Tournedos in ca. 5 minuten rosé bakken, halverwege keren. Tournedos bestrooien met zout en peper.

Uit de pan op warm bord en onder aluminiumfolie warm houden.

Fond aan bakvet toevoegen, aan de kook brengen en aanbaksels losroeren.

Compote erdoor roeren. Jus al roerend in ca. 3 á 4 minuten iets laten inkoken.

Jus over borden verdelen. Tournedos erin leggen. Sjalotjes ernaast scheppen.

Lekker met aardappelgratin en sperciebonen.

 

TIP:

Ook lekker met wild bv. hertbiefstuk.

I.p.v. vleesfond kan ook ½ bouillonblokje met water