Hongaarse zuurkoolschotel

2 personen

Hoofdgerecht vlees

 

Ingrediënten:

  • 500 gram zuurkool
  • 65 gram vet
  • 75 gram rijst
  • 1 ui
  • 1 ½ tl paprika poeder (edelzoet)
  • 250 gram varkensgehakt
  • zout
  • ½ tl peper
  • 2x braadworsten ( of Debrecziner )
  • 1 hardgekookte ei
  • 2 dl zure room
 

Bereidingswijze:

Bak de zuurkool op laag vuur in 15 gram vet. Voeg eventueel wat water of runderbouillon toe.

Bak de rijst in wat olie, voeg wat water toe en kook de rijst gaar.

Snipper de ui en fruit de ui in 20 gram vet.

Neem de pan van het vuur, roer er 1 theelepel paprika poeder door en voeg het gehakt toe.

Breng het vlees op smaak met zout en peper en bak het rul.

Bak de braadworst en laat deze afkoelen.

Verwijder eventueel het vel van de worst en snijd deze met de gekookte eieren in plakjes.

 

Vet een ovenschaal in met 25 gram vet en leg hierin 1/3 van de zuurkool. Giet de helft van de zure room er over.

Verdeel hierover de helft van het gehakt, de helft van de worst en eierplakjes en de helft van de rijst.

Leg hier weer 1/3 van de zuurkool over en dek dit af met de andere helft van de worst, eieren en rijst.

Eindig met een laagje zuurkool.

Meng de rest van de zure room met de rest van de paprikapoeder en giet dit over de bovenste laag. Verdeel wat blokjes boter over de schotel.

Stoof het gerecht in de oven op de bovenste stand totdat de bovenkant verkleurt.

 

TIP: Eventueel kan de bouillon van pörkölt ( Hongaarse goulash ) over de zuurkool worden gegoten.