Biefstuk met gepofte knoflook en balsamicojus

 

4 personen

Hoofdgerecht vlees

Hollands

 

Ingrediënten:

  • 4 biefstukken van ca. 125 gram
  • Zout
  • Peper
  • 100 gram boter
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 eetlepel appelstroop
  • 2 eetlepels balsamico azijn
  • 100 ml runderfond
  • 1 eetlepel maizena

 

Voor de gepofte knoflook:

  • 2 bollen knoflook
  • zout
  • 4 eetlepels olijfolie

 

Bereidingswijze:

 

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Snijd de bollen knoflook horizontaal door. Zet ze op een bakblik en besprenkel de snijvlakken met olijfolie.

Strooi er zout over en zet ze 25 – 30 minuten in het midden van de oven tot de bolletjes goudbruin en de teentjes zacht zijn.

 

Haal het vlees een kwartier voor gebruik uit de koelkast en laat het afgedekt op temperatuur komen. Strooi peper over de biefstuk.

Verhit de helft van de boter tot deze bruin is in een koekenpan. Leg de biefstukken naast elkaar in de pan en bak ze, afhankelijk van de dikte, circa 2 minuten per kant.

Neem het vlees uit de pan, bestrooi het met zout en laat ze in de aluminiumfolie even rusten.

Voeg de rest van de boter bij het bakvet, laat de ze bruin worden en fruit hierin de ui en de appelstroop ca. 3 minuten. Voeg daarna scheutje voor scheutje de fond en azijn erbij. Laat dit even een paar minuutjes indikken. Saus dikker maken met maizena.

Serveer de biefstuk met de saus op warme borden met per persoon een halve bol knoflook.

Knijp de zachte knoflook boven het vlees uit.

Lekker met broccoli en patas bravas aardappels.