Romige kerriesoep met kip

 

4 personen

Soep

 

Ingrediënten :

  • 1 eetlepel boter
  • 200 gram kipfilet
  • 2 uien
  • 1 citroen
  • 1 appel ( goudreinet )
  • 1 vleestomaat
  • 1 laurierblaadje
  • 4 takjes peterselie
  • 1 takje selderij
  • 1 theelepel tijm
  • 1 eetlepel kerriepoeder
  • 1 theelepel ketoembar ( koriander )
  • ½ theelepel djintan ( komijn )
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 mespunt cayennepeper
  • 1 eetlepel bloem
  • 1½ kippenbouillontablet
  • 25 gram droogkokende rijst
  • 1 bekertje creme fraiche
  • zout
  • peper

 

Bereidingswijze :

 

In een pan boter verhitten. Kipfilet snel rondom bruin bakken. In ca. 10 minuten zachtjes gaarbakken, halverwege keren. Intussen uien pellen en fijnsnipperen.

Citroen goed schoon wassen.

Halve citroen uitpersen, andere helft van citroen in dunne plakjes snijden. Appel schillen, klokhuis verwijderen en in hele kleine stukjes snijden. Met helft van citroensap besprenkelen.

Tomaat inkruisen en onderdompelen in kokend water. Onder koud stromend water afspoelen en ontvellen. Tomaat halveren en zaadjes en vocht verwijderen. Vruchtvlees in kleine stukjes snijden.

Kipfilet uit pan nemen en laten afkoelen. Aan bakvet in pan ui en appel toevoegen. Ca. 3 minuten zachtjes bakken, af en toe omscheppen.

Met keukengaren laurierblaadje, 2 takjes peterselie en selderij bij elkaar binden ( = kruidenboeket ). Aan appel-uimengsel toevoegen: kruidenboeket, tijm, kerriepoeder, koriander, komijn, gemberpoeder en cayenepeper. Al roerende ca. 1 minuut meebakken.

Bloem erdoor roeren. Al roerende scheutje bij scheutje 7½ dl water toevoegen.

Bouillontabletten en tomaat toevoegen en soep aan de kook brengen. Met deksel op pan soep ca. 30 minuten zachtjes laten koken ( zonodig met schuimspaan schuim van soep afscheppen).

Intussen in pan rijst koken volgens gebruiksaanwijzing op verpakking.

Kipfilet in stukjes snijden. Tot gebruik in koelkast zetten.

Kruidenboeket uit soep verwijderen. Soep iets laten afkoelen. Soep in keukenmachine pureren of door zeef wrijven.

In een schone pan terug doen. Zonodig soep verder laten afkoelen en tot gebruik in koelkast zetten.

Al roerende soep in ca. 10 minuten opnieuw verwarmen. Stukjes kip, creme fraiche en rijst door soep roeren. Op smaak afmaken met zout, peper en citroensap.

Over vier borden verdelen. Rest van peterselie erboven fijnknippen. In elk bord plakje citroen leggen. Direct serveren.