Kalfskroketten

8 stuks

Lunchgerecht / Borrelgerecht

Hollands

 

Ingrediënten:

 

  • 40 gram boter
  • 40 gram bloem
  • 150 ml bouillon
  • 150 gram kalfsvleespoulet ( 1 uur gegaard in 300ml bouillon )
  • 100 ml kookroom
  • zout en versgemalen peper
  • 1 theel. citroensap
  • 8 eetl. paneermeel
  • 2 eieren, losgeklopt

 

Bereidingswijze:

 

Ragout:

Smelt de boter en roer de bloem erdoor. Schenk de helft van de bouillon erbij en roer goed tot een gladde massa ontstaat. Voeg de rest van de bouillon toe, roer goed en laat 1 minuut doorkoken. Meng de room erdoor en voeg zout, peper en citroensap toe.

Kies vervolgens één van de drie varianten en voeg de benodigde ingrediënten toe. 
 

Voeg 150 gram kalfsvleespoelet (1 uur gegaard in 300 ml bouillon) kleingesneden toe. Gebruik 150 ml bouillon waar het vlees ingegaard is. 
 

Kroketten:
Laat de ragout afkoelen. Schud het paneermeel op een diep bord.

Klop de eieren los met 2 eetlepels water. Snijd het ragoutmengsel als het is afgekoeld in 8 gelijke delen. Schep een deel op een lepel en vorm er samen met een andere lepel een kroket van.

Wentel de kroketten eerst door paneermeel zodat er geen barstjes zichtbaar zijn. Wentel ze daarna door het ei en daarna weer door paneermeel.

Vries de kroketjes in.

 

Verhit de frituurolie tot maximaal 180ºC en frituur de kroketten met 3 of 4 tegelijk goudbruin. Schep ze uit de pan en laat ze in een vergiet dat is bekleed met keukenpapier uitlekken.
 

TIP: je kunt er ook bitterballen van maken

 

Variatie: voeg i.p.v. vlees 150 gram garnalen toe.