Empanades met tonijn en tomaat

4 personen

Tapas

Spaans

 

Ingrediënten:

 

  • ½ kleine ui, fijn gesnipperd
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 2 rijpe tomaten, ontveld, pitjes verwijderd en fijngesneden
  • Schil van ½ citroen, geraspt
  • 1 eetlepel citroensap
  • Mespunt paprikapoeder
  • 1 blikje tonijn 100gram, uitgelekt
  • 1 hard gekookt ei, gepeld en grof gehakt
  • 2 eetlepels verse peterselie, fijngehakt

 

Voor het deeg:

  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 2 eetlepels boter
  • 2 eetlepels droge sherry
  • 4 eetlepels water
  • 175 gram bloem
  • ¼ theelepel zout

 

Bereidingswijze:

 

Smelt voor het deeg de boter in de olie in een kleine pan.

Neem deze van het vuur en voeg sherry en water toe. Klop bloem en zout er beetje bij beetje door, zodat er een glad deeg ontstaat.

Neem dit uit de pan en kneed het kort. Leeg het 2 uur in een plastic zak in de koelkast.

Maak intussen de vulling – alles moet in kleine, gelijke blokjes worden gesneden.

Fruit ui en knoflook zachtjes in de olie. Voeg tomaten, paprikapoeder, citroenrasp en citroensap toe en bak alles nog 3 – 4 minuten.

Roer dan tonijn, ei en peterselie door het mengsel en laat het afkoelen.

Rol het deeg dun uit op een met bloem bestoven oppervlak en snijd er met een groot glas of een vormpje van 7,5 in doorsnee 26 – 30 rondjes uit.

Leg een flinke eetlepel van de vulling op elk rondje, vouw dubbel en druk de randen goed vast.

Verhit de olie in een frituurpan op de hoogste temperatuur.

Doe er 5 – 6 empanades tegelijk in. Draai ze om met een schuimspaan als ze boven komen drijven en bak ze in 2 – 3 minuten mooi bruin.

Laat ze uitlekken op keukenpapier en serveer ze warm.